Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

Обръщение на Кмета към жителите по случай 125 години от обявяване на Брацигово за град и 40 години селищна система

 

16-12-2017

Уважаеми съграждани,

за мен е чест да ви поздравя със 125 годишнината от обявяването на Брацигово за град. Позволете ми да Ви припомня, че заедно с този бележим и друг юбилей, преди четиридесет години Брацигово става и общински център.

Територията на нашето "градско Отечество" е била населена от древни времена, тук винаги е кипял живот. И той никога не е бил лесен. Нашите деди са изкарвали своята прехрана с цената на дълго отсъствие от дома. И така е било още по времето на древните траки, които са населявали територията на днешния град. По-късно през нашите местности са минавали римски легиони, но тук не е стъпвал кракът на османски завоевател. Дори в годините на робството Брацигово е успяло да си извоюва правото, да бъде обитавано само от православно население. Нещо повече тук са приети като братя преселниците - строители от Македония, които бягали от поробителя. Да. Животът тук, никога не е бил лек.

Местните дюлгери са тръгвали рано напролет, за да се върнат в късната есен. Местните жени са носили товара по изхранването на своите деца, както и подръжката на домовете си през това време. Работата по ниви и градини, занаятчийски работилници, розоварни, образованието на челядта, опазването на вярата - всичко това се е крепяло на единството между хората в нашия град.

Призовавам ви, да си спомним тези Възрожденски добродетели, които са ни дали шанс - не само да оцелеем като хора, но и да запазим човешкото и човещината в своите души. Нека да бъдем сплотени около каузата наречена Брацигово.  Да не забравяме, че всички ние имаме общ корен, общо минало и надявам се - общо бъдеще! Бъдете горди потомци на славните брациговци, нашият град е част от националната памет! Чака ни труд. Чака ни много работа, за да може след още 125 години, нашите наследници да ни сочат за пример.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БРАЦИГОВО !

 

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик