Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

С цветя и венци почетохме паметта на Васил Левски

 

19-02-2018

С цветя и венци почетохме паметта на Васил Левски

 

Кметът на Брацигово Петко Петков, председателят на Общинския съвет Надежда Казакова, общински съветници, общественици,  ученици  и  много граждани се събраха пред паметника на Васил Левски, за да се поклонят пред паметта на Апостола по повод 145 -та годишнина от обесването му.

Това, което ни събира на 19-ти февруари всяка година, е почитта към паметта на Апостола, паметта за делата му, но и паметта за неговите думи. Дали опазихме завета му за чиста и свята република, за свобода - лична, национална и общочовешка, за равноправие между народите, за политически и граждански права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото - българското, балканското, общочовешкото? Днес - 145 години след смъртта си, Левски се извисява като недостижим връх, като величав пример за саможертва, за патриотизъм и отдаденост на една свята  цел - свободата на Отечеството. Колко силна трябва да е била вярата му, за да тръгне да събаря империя, да разбужда заспали страсти, да въоръжава патриотизма и да го подтиква към действие. Колко голяма и безрезервна трябва да е била любовта му към народа и Отечеството. Колко болка има в записаното в личния му бележник и допълнено с четири въпросителни:

„Народе???? Какво е искал да ни каже Апостолът? Упрек? Разочарование? Или израз на положителна емоция? Срещат се различни тълкувания, които най-често изразяват двете крайности - вменяват ни вина или ни реабилитират напълно. Истината, много често, не е толкова крайна, нито пък толкова скрита. Левски просто ни пита, провокира, кара ни да се замислим. Обръща ни вниманието към нещо, винаги актуално и важно. Свобода и независимост... Дяконе, благодарим ти за всичко, което си направил за нас. И най-вече за това, че ни подсещаш непрекъснато да се замисляме. Защото когато си спомняме за хората преди нас, ние ги държим живи" каза в словото си, председателят на Народно читалище „Васил Петлешков-1874".

В знак на признателност цветя и венци бяха поднесени от Общинска администрация Брацигово, Общински съвет - Брацигово, Народно читалище"Васил Петлешков - 1874", Начално училище"Васил Петлешков", СУ"Народни будители", КСУДС - Брацигово, Общинска структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Общинска структура на БСП - Брацигово, членове и симпатизанти на спортен фенклуб „Левски" - Брацигово, признателни граждани.

Изтегли:

1

2

3

4

5

6

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик