Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

Поздравителен адрес по случай 1-ви ноември - Ден на народните будители

 

31-10-2018

Уважаеми учители,

Уважаеми културни дейци и будители,

Уважаеми съграждани,

 

Приемете моите поздрави и благопожелания по случай 1-ви ноември - Деня на народните будители. На този ден се прекланяме пред книжовниците, просветителите и всички онези, които през вековете са съзидавали и съхранявали духовните ценности на нацията ни.

Убеден съм, че Вие продължавате тяхното дело, съхранило вечния български дух, вечния стремеж към овладяване на знанието, вечното движение напред.

Пожелавам на всички Вас, чиято мисия днес е да опазите и съхраните българската духовност, да запазите жив копнежа по нови хоризонти в образованието и културата. Не спирайте да будите съзнанието на младото поколение, за това какво е наследството, което носим като история, духовност и традиция.

Честит празник!

 

ПЕТКО ПЕТКОВ

Кмет на община Брацигово

 

 

През многовековната българска история, за около 7 века, българският народ е бил под чуждо владичество  - 2 века под това на византийците и 5 века - под това на османските турци. В тези времена били заличени много български родове, много исторически извори, многовековни завоевания на българската култура...

И все пак, България успява да оцелее и отново да се появи със собственото си име на политико-географската карта на Европа.

Този факт се дължи на дейността на многобройните дейци на словото, на онези творци, които успяха да пренесат мъждукащия въглен на българския национален дух през вековете.

Далеч преди официалното обявяване на този празник със закон, българският народ почита своите будители и ги канонизира като светци в своята историческа памет.

Именно от духовното просвещение на народа ни се зароди и национално-освободителното движение по българските земи. Хиляди народни будители - кой с кръста, кой с перото, кой със сабята, подготвяха българите за голямото изпитание - свободата и независимостта.

И всички те бяха вдъхновени от повика на един буден светогорски монах - българина Паисий от Хилендар.Будителският подвиг на Паисий поставя началото на нашето национално Възраждане, а неговата "История славянобългарска" вдъхновяваше хиляди възрожденски даскали, като например българинът Йордан Хаджиконстантинов - Джинот от Велес, който през 1851 г. написа:

"Истинският българин не лъже, не завижда, не се лени, не лицемери, не блудства, за печена кокошка вярата си не променя. Затова съм българин, затова имам вяра, надежда и любов."

Днес, всеки уважаващ себе си учител, всеки уважаващ себе си деец на Словото е в някакъв смисъл и будител, макар контекстът на днешната епоха да изисква тази будителска  дейност да се проявява по коренно различен начин, отколкото това е ставало през Античността, през Средновековието и през Възраждането.

Брацигово почете будителите с различни прояви през седмицата на духовността:

На 30.10.2018 г. в голяма зала на НЧ"Васил Петлешков - 1874" бе представен спектакълът на ДТ"Любомир Кабакчиев" - Казанлък - „Самодива" по произведението на Ран Босилек;

На 31.10.2018 г. в Градски исторически музей бе открита изложба на старопечатни книги, съхранили българския дух през времето и книги по които са учили някогашните азбукарчета от Брацигово;

На 31.10.2018 г. от 12.30 часа в двора на СУ"Народни будители" бе проведен патронният празник на местното средно училище. Със слово за будителите, рецитал и песни, местните ученици почетоха празника на духовността. Средношколците получиха и стипендии, дарявани по традиция от жителите на побратимения ни френски град Неве.

 

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик