Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

На Трифон Зарезан ветеран от Втората световна война от Брацигово чества 100 годишен юбилей

 

14-02-2019

На 14 февруари 2019 г. ветеран от Втората световна война празнува своя 100-тен рожден ден, заедно със семейство, роднини и гости в уютен хотелски комплекс в град Брацигово.

Станко Петков Граматиков е роден на 14.02.1919 г. в година в село Долно Ябълково, община Средец, област Бургас.  Дълги години е бил военен. През целия си съзнателен живот е работил в ТКЗС "Атанас Кабов" гр. Брацигово. Последният си трудов договор приключва през 1990 г. с „Бял Бор" АД гр. Брацигово, на 71 години. В разцвета на младежките си години, с риск за живота си, активно участва във II-та световна война, като  защитава родината от хитлерофашизма по бойните полета в Унгария, Сърбия и Македония. Радва се на двама сина, трима внука и две правнучки. С много жар в очите Станко Граматиков разказа за преживяванията си на фронта и любовта му към родината. За него съседите разказаха за дългогодишното си добро съжителство, за изключителната му скромна личност и за готовността му винаги да се притече на помощ.

С огромно задоволство, от Министерство на отбраната, на юбиляра бяха връчени грамота и почетен знак за заслуги към родината от подполковник Петър Петров - началник на Военно окръжие гр. Пазарджик. От Централния съвет на съюза на ветераните от войните на България гр. София и от Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България гр. Пазарджик бяха връчени поздравителен адрес, грамота, почетен знак, парична премия и книгата „ Пера при патроните", подписана лично от Председателя на Централния съвет на Съюза на ветераните от войните на България  доц.д-р Иван Сечанов. Наградите връчи Петко Генуров - Председател на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България гр. Пазарджик.

 Поздравителен адрес, почетен знак, парична премия и красив букет цветя бе поднесен и от Кмета на община Брацигово Петко Петков, в който се казва: „Приемете моите сърдечни и искрени поздрави по случай Вашия 100 -тен Рожден ден ! Чест и удоволствие е за нас да бъдем с Вас в този щастлив миг. Избраници на съдбата са тези, чиито лета се събират в думата век. Вие сте един от тях. Желаем Ви, преди всичко, крепко здраве, силен дух и все така да продължите да печелите житейските битки. Дано вашата формула на дълголетието да Ви крепи още години, за да радвате близките си. Защото любовта и обичта са тези ценности, които са истинското мерило за човешкия живот.Във Ваше лице гр.Брацигово и България имат безценен свидетел на историята на почти целия двадесети век, с неговите удивителни постижения, но и с неговите общочовешки драми...."

Таня Йоргова

Гл.експерт "Протокол и връзки с обществеността"

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик