Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

Поздравление на Кмета по случай 143 години Априлска епопея в Брациговски въстанически пункт

 

11-05-2019

Преди 143 г., в този ден, Брацигово е преживяло най-трагичния и величав миг в своята история. Димът от сражението все още се е усещал във въздуха, силата на човешкия дух и наивната вяра, че петстотин души могат да разбият могъща империя, е крепяла предшествениците ни.

След кладата на Петлешков стотици смели мъже са били оковани във вериги, за да бъдат изпратени на бесилото или в турските зандани. В същия, този ден, преди 143 г., свободата е изглеждала невъзможна. И въпреки погромът на въстанието, отнело живота на пет хиляди души в Батак, обезкървило и изпепелило Стрелча и Панагюрище, въпреки зверствата в Перущица, въпреки издевателствата в Клисура, нашите деди са намерили сили за възкресение.

Апостолите Бенковски, Каблешков, Волов, Петлешков и много други не видяха възродена България. Но прокараха мост към Възкресението. Повярваха в свободата, което стана възможно след тяхната саможертва.

Подвигът на предците ни не може да бъде засенчен , защото кладата на Петлешков е хвърлила своите искри дълбоко в душите на признателните поколения.

В онези толкова далечни и в същото време незабравими дни - това, което е обединило предците ни са били чисто човешките християнски ценности - вярата и добротата.

Вярата, че народ, който петстотин години е носил робските окови и не се е претопил, не може да загине, той е Божи народ и така превърнаха неуспеха на въстанието в следващо стъпало към свободата.

 

 

Добротата да протегнеш ръка и да помогнеш на оцелелите си събратя и сестри, да им дадеш от своя хляб, защото го имаш в повече, да споделиш дома си, защото техният е изгорял...

Днес, ние, потомците имаме само една задача: да обединим своите сили и умове, и да работим, за да може отново България да бъде онази сила, която винаги е била на Балканите. В обединена Европа, ние, имаме своето място.  Да загърбим завистта, омразата, противопоставянето, партийните ежби. Да протегнем ръце едни към други и да продължим. Заедно. Ние можем заедно да направим това.

Към това ви призовавам и днес. Брациговци много добре знаят как се строят мостове. Да изградим моста между хората, като обърнем поглед към големите нравствени добродетели - човеколюбие, милосърдие и състрадателност. Нека си пожелаем - те бъдат неделима част от нашата същност. Само така житейският ни път ще бъде изпълнен с достойнство, а дните ни с благоденствие и оптимизъм.

11 и 12 май са сакрални дати в календара на града ни. В тези дни по неповторим начин са вплетени миналото и настоящето, възрожденския дух, пословичния героизъм и саможертвеност на брациговци. Гордеем се, че 143-и години носим спомена за достойните дела на нашите предци, защото това, което е сега Брацигово е съградено с многолетните усилия и саможертва на поколения преди нас. Нека внесем и опазим в модерния свят всичко, което ни завеща бунтвия април 1876-та.

Честит празник Брацигово !

Да пребъде България !

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик